Saturday 23 January 2016

Cappuccino van aardpeer en kastanje soep met geitenkaas schuim

Een vrij simpele maar chique soep van aardpeer en kastanje met geitenkaas schuim, met een beetje piment d'espelette erop gestrooid. Iedereen zal onder de indruk zijn van deze originele soep! Het is een geweldig hapje voor een kleiner dinee of voor een grote groep: het is gesophisticeerd, uniek, troostend en gemakkelijk! Het bevat wel een paar (semi-)ongewone ingrediënten, dus je kan best eerst nakijken of je alles in de winkel kan vinden.
Het enige nadeel aan deze heerlijke soep is dat je voor het beste resultaat iets nodig hebt om het melk/geitenkaas schuim te maken. Ik gebruikte een espuma fles/siphon. Maar geen nood als je dit niet hebt! Ik heb gelezen dat het evengoed lukt met een (staaf)mixer/blender. En als je ook dat niet hebt, kun je ook gewoon het melk mengsel mengen met de soep. Dan zou ik wel niet meer cappuccino noemen. ;)
Ik maakte dit soepje als één van de vele hapjes voor mijn moeder haar verjaardag een tijdje geleden (samen met het mozzarella hapje) en mijn hele familie was fan! Ongetwijfeld zou dit hapje er ook schitterend uitzien in glazen kopjes, zodat je de verschillende laagjes kunt zien. Maar ik wou het cappuccino concept accentueren.
Zoals gewoonlijk zal ik een korte en lange versie van het recept geven, maar het is echt wel gemakkelijk, dus hier zal niet zo veel verschil tussen zitten.


6-8 kleine porties - 40 minuten

Ingrediënten

- Aardperen (500 g)
- Kastanje puree (200 g)
- 1 Ajuin
- Groentebouillon (70 cl)
- Room (45 cl)
- Melk (45 cl)
- Geitenkaas '100 g)
- Nootmuskaat
Piment d'Espelette

Korte instructies

- Schil de aardperen en snij in kleinere stukjes. Bak met de ajuin in wat boter. Voeg de kastanje puree toe en de groentebouillon.

- Breng aan de kook en laat 20 minuten pruttelen op een medium vuur.

- Voeg nootmuskaat, zout en peper toe. Mix zeer fijn.

- Voeg 25 cl melk en 25 cl room toe en voorkom dat de soep verder kookt.

- Breng 20 cl melk aan de kook, voeg de geitenkaas toe en kruid met zout en peper. Roer totdat de kaas volledig oplost. Voeg 20 cl room toe. Maak schuimig met een mixer of giet het in de siphon.

- Serveren: Vul je kopje 3/4 met de soep, doe het melkschuim erboven op, besprenkel met piment.

Uitgebreid recept

Ingrediënten

- Aardperen: Een heerlijk, nootige groente. Probeer de minder 'knobbelige' te pakken, zodat je minder verspilt bij het schillen. Kan moeilijk te vinden zijn in de zomer.
- Kastanje puree: Zeer gemakkelijk te vinden rond de feestdagen in een blik of pot, maar is normaal het hele jaar door te vinden. Zorg dat het ongezoet is! Als je verse kastanjepuree hebt, kan je uiteraard dat gebruiken. Je kan ook gewoon gepelde kastanje (in blik of vacuum verpakt) kopen en ze gewoon heel toevoegen en met de rest mixen. Of je kan verse walnoten gebruiken uiteraard, maar dan moet je ze roosteren/koken en pellen en dat is echt VEEL werk.
- Geitenkaas: Gebruik goede kwaliteit, verse geitenkaas, zonder zo'n taaie rand zodat het volledig oplost in de melk. 
- Groentebouillon: Als je zelfgemaakte in huis hebt, gebruik dat, maar van een blokje werkt ook uitstekend.
- Room: Ik heb denk ik 40% gebruikt, maar elke soort is goed.
- Melk: Ik gebruikte halfvolle aangezien je toch al room ook gebruikt.
- Piment d'Espellete / Espelette peper: Een soort chilipeper uit Frankrijk die minder pikant is dan cayenne (4000 vs 30000 op de Schofield schaal), maar als je deze niet hebt/niet wilt kopen, gebruik dan gewoon cayenne, wees er gewoon voorzichtiger mee. Al zit er wel flink wat melk/room in dit recept, dus kan wel wat pikant weerstaan.
- 1 ajuin
- Nootmuskaat, Zout, Peper

Gedetailleerde instructies

- Schil de aardperen. Zorg ervoor dat er geen bruine plekjes overblijven. Mogelijk moet je wat wegsnijden, zeker als je 'knobbelige' aardperen hebt. Snij in kleinere stukjes (walnoot grootte).

- Snij ajuin in stukjes, moet niet erg fijn zijn, aangezien we later mixen.

- Bak de ajuin in wat boter. Voeg aardpeer toe wanneer de ajuin glazig is. Bak een paar minuten mee.

- Voeg kastanje puree/gepelde kastanjes toe, alsook de groentebouillon en roer goed, zodat de puree een beetje oplost en niet aan de bodem blijft kleven.

- Breng aan de kook en laat 20 minuten pruttelen op een medium vuur.

- Voeg nootmuskaat, zout en peper toe en mix goed. Voeg meer kruiding toe na het proeven indien nodig (!).

- Afhankelijk van hoe dik je de soep wilt, laat nog even koken. Ik wou een vrij dikke soep, dus heb ze nog ongeveer 10 minuten laten staan tot ze echt vrij dik was.

- Voeg 25 cl melk en 25 cl room toe en meng goed. Laat niet meer koken (ander kan de room misschien schiften).

- In een andere (kleine) pot: breng 20 cl melk aan de kook. Voeg verse geitenkaas aan toe. Kruid met zout en peper naar smaak. Voeg 20 cl room toe.

- Maak je melk / kaas mengsel schuimig met een (staaf)mixer/blender of doe het in een espuma fles/siphon.

- Serveren: Vul je kopje 3/4 met soep, vul verder met je schuim en bestrooi met piment of cayenne. Geniet ervan!



Bron: Ik heb dit recept van Hap&Tap (Nederlands), die heeft het van Avocado van de Duivel (Nederlands)

2 comments:

  1. Piment d'espelette kun je makkelijk en voordelig hier krijgen: https://www.foodandspices.eu/nl/espelette-peper/106-732-piment-d-espelette-aop.html

    ReplyDelete
  2. I invite you to the page where you can read with interesting information on similar topics. cappuccino recept

    ReplyDelete