Tuesday 22 March 2016

Kip met ratatouille (en couscous)

Chicken with ratatouille couscous 
 Dit is een klassieker die ik vrij vaak maak op kot. Het is goedkoop en je kan het in een grote hoeveelheid maken (de ratatouille) en gemakkelijk invriezen voor wanneer je te lui bent om veel te koken. Vroeger at ik dit altijd met couscous, maar als je koolhydratendarm probeert te eten, kan je die gewoon achterwege laten en wat meer ratatouille eten. De couscous is zeker niet onmisbaar hier, maar wel lekker! Dit recept voor couscous kan zeker ook lekker zijn bij bijvoorbeeld een stukje lam.
De typische ingrediënten voor ratatouille zijn look, ajuin, courgette, aubergine, paprika en tomaten. Ik had geen paprika in huis dus heb ik een restje butternut in de plaats gebruikt, wat best werkte (is ook wat zoet, zoals paprika).
http://ponderingtheinternet.blogspot.com/2016/02/chicken-with-ratatouille-and-couscous.html
 Avondeten - 3 à 4 porties - 350 cal (ca. 400 met couscous) - 1u (45min kooktijd)

- 2 Ajuinen (ik gebruikte rode, maar de keuze is vrij)
- 1 Aubergine
- 2 Courgettes
- 1/4 Butternut of 1 à 2 rode paprika's.
- 2 blikken (400g) gepelde tomaten(blokjes) of 5 tomaten, grof gesneden
- 8 à 10 lookteentjes (voor ratatouille en kip samen)
- Tijm, Oregano, Rozemarijn (Provençaalse kruiden)
- Kippenboutjes (1 per persoon) (Volledige kip of dijen kan ook uiteraard)
- Curry, Paprika, Cayenne, Look, ... (Kippenkruiden)
- Zout/Peper

Heerlijke look-honing kruidenmengeling voor kip- Maak de kruidenmix voor je kip: Hak de helft van je look fijn (of plet), meng met een koffielepeltje
olijfolie en voeg je droge kruiden toe (dit is wat ik doe ongeveer, maar het is elke keer wat anders, alleen kippenkruiden, tijm en pezo zit er altijd tussen): 1kl tijm, 1el kippenkruiden, 1kl paprikapoeder, snuifje cayenne (naar smaak), 0.5kl lookpoeder, 1kl kerriepoeder, 1kl zout, 0.5kl peper en een snuifje nootmuskaat. Voor wat zoetheid voel u vrij om een eetlepel honing toe te voegen. Als je kruidenmix nog te droog is om over de kip te kunnen spreiden, voeg dan wat extra olijfolie toe. Als je op je calorieën let, kan je ook gewoon aanvullen met wat water of citroensap.

Kippenboutjes met onze look-honing kruiden mengeling- Spreid je kruidenmengeling over de kip, ook zeker zoveel mogelijk onder de huid zodat de smaak ook het vlees in kan trekken! Zeker als je na het koken de huid verwijdert (om gezonder te zijn), doe dan gewoon alle kruiden onderhuids op de kip. Zorg wel dat je de huid terug zoveel mogelijk over de kruiden trekt zodat het zoveel mogelijk van je kip bedekt. De huid zorgt ervoor dat de kip sappig blijft en niet uitdroogt in de oven (zoals met kippenborst zonder huid al eens durft te gebeuren in de oven als je het zonder saus klaarmaakt).

- Voel u vrij om deze stappen een paar uur op voorhand te doen. Als je nog kruidenmengeling over hebt, bewaart deze zeker nog een paar dagen tot een week zonder problemen in de koelkast. Mogelijk moet je dan weer een beetje bevochtigen met water, maar dan kan je er nog wat kip mee kruiden.

- Ongeveer 40 minuten voordat je wil eten, steek de gekruide kippenboutjes in de oven op 180°C (dit zal een beetje afhangen van oven tot oven, als je weinig ervaring hebt met het maken van kip houdt deze gewoon wat in het oog). Een hele kip moet waarschijnlijk eerder 1u in de oven.
- Snij de ajuin en de andere helft van je look fijn.
Het kleuren van de groentjes voor de ratatouille- Zet een brede pot of platte wok op een hoog vuur en bak je ajuin en look in een eetlepel olijfolie.
- Snij ondertussen je courgette, butternut/paprika en aubergine in blokjes en voeg deze ook toe wanneer de ajuin glazig is gebakken. Geef deze wat kleur, maar laat ze uiteraard niet verbranden.
- Voeg je Provençaalse kruiden toe. Ik doe 3 laurier blaadjes, 1el tijm, 1kl oregano en 1kl rozemarijn.
Alle groentjes voor ratatouille samen- Wanneer al je groenten wat gekleurd zijn, voeg dan je grof gehakte tomaten (uit blik) toe en meng alles goed.
- Zet het vuur op laag, dek eventueel af met een deksel en laat 20minuten pruttelen tot alle smaken zich mengen tot alles wat minder 'nat' is.
- Kruid af met peper en zout. Verwijder de laurier blaadjes. Als je het iets zoeter wilt kan je een koffielepel (kl) suiker of een eetlepel (el) ketchup toevoegen. Omgekeerd kan je eventueel een eetlepeltje citroensap toevoegen.

Eindresultaat van de ratatouille- Ook deze ratatouille kan veel op voorhand gemaakt worden en zal er alleen maar lekkerder op worden. Laat gerust een dag of twee deze op het vuur staan of tot een week in de ijskast. Warmt goed op op het vuur en in de microgolf zolang je eventueel af en toe een scheutje water toevoegt als hij wat uitdroogt. Als je dit serveert met couscous zal couscous een deel van eventueel overtollig vocht opslorpen, maar als je deze zonder eet heb ik hem liever niet te vochtig.

- Optioneel: Kook een kop water per kop couscous dat je wilt maken. Voeg een half kipbouillonblokje per kop (of kook kippenbouillon) toe. Voeg kokende bouillon toe aan een bakje met je couscous in, dek af en laat 5min rusten. Voeg je couscous aan de warme ratatouille toe en meng goed.

- Laat het smaken!

No comments:

Post a Comment