Zoals vorige keer zal ik hier een korte en lange versie van het recept zetten. Elke keer als ik een nieuw recept maak, lees ik deze zeker één keer door voor ik mijn winkellijst maak en effectief ga winkelen. Wanneer ik het doorlees en mijn lijstje aan het maken ben, probeer ik al alternatieven te zoeken/wijzigingen te maken die ik zelf vind dat het het lekkerder zou maken, of voor in het geval ik bepaalde ingrediënten niet vind. En voordat ik begin te koken, schrijf ik meestal een kortere versie van het recept op een klein blaadje om te gebruiken terwijl ik kook. Dus dat is mijn redenering achter dit dubbel niveau recept systeem. :)
Dit recept is ook geweldig voor diegene onder jullie die standaard niet zo verzot zijn op salades, of voor kinderen, omdat het zoveel fruit bevat. Het is eigenlijk een hartige fruitsalade! Het kan gemakkelijk op voorhand gemaakt worden, als je het wilt meenemen naar lunch, en het blijft heerlijk. Als je een sla gebruik die gemakkelijk 'week' wordt, hou deze apart en meng ze eronder voor je het opeet. Buiten de meloen vind ik dat je vrij veel vrijheid hebt over welke soorten fruit je erin doet. Ik zal al degene die ik al hebt gebruikt vermelden in de uitgebreide versie van het recept. Mijn originele/standaard opties staan in het korte recept.
Ingrediënten
- Feta kaas (200 g)
- Spekblokjes (200 g)
- 1 Kanteloep/Cavaillon meloen
- Rucola sla (200g)
- 1 Appel
- 1 Peer
- Handvol druiven
- Honing
- Citroensap
- Olijfolie
- Spekblokjes (200 g)
- 1 Kanteloep/Cavaillon meloen
- Rucola sla (200g)
- 1 Appel
- 1 Peer
- Handvol druiven
- Honing
- Citroensap
- Olijfolie
Korte instructies
- Maak vinaigrette: Meng goed: 1 el honing, 1 el citroensap, 1/2 el olijfolie, zout en peper.
- Snij het fruit in hapklare stukjes.
- Bak de spekblokjes tot net knapperig
- Vul een grote slakom met het fruit, dan de rucola, kruimel de feta erover, dan de spekjes en druppel de vinaigrette erover..
Uitgebreid Recept
Ingrediënten
- Feta kaas: Het merk maakt niet uit, maar probeer wel echte Griekse feta te gebruiken. Ik heb in de winkel al kaas gezien gemaakt van koemelk (in plaats van schaap) die eruit ziet als feta, maar veel minder smaakvol is. Plus, we moeten de Griekse economie steunen, niet? ;)
- Spek: Ik koop de mijne al voorgesneden in kleine blokjes, maar je kan ook dikke repen kopen en zelf in blokjes steken. Zeker als je deze salade iets gezonder wilt maken, doe je dit best zodat je (een deel van) het vet (witte delen) ervan af kan snijden voor je het in blokjes snijdt. Als je helemaal liever geen spel gebruikt, kan je het vervangen met een gezonder gerookt vlees (gerookt paard bijvoorbeeld), zorg gewoon dat het een zoute, vlezige smaak heeft. Maar ik heb toch het liefst spekjes hier.
- Meloen: De beste soort in een heel rijpe, zoete cavaillon meloen, maar als je deze te duur vind of niet vind, kan je een andere rijpe, zoete meloensoort gebruiken.
- Rucola: Ik heb het liefst rucola aangezien het een beetje bitter is, wat een goeden tegengewicht voor de zoete meloen is en het blijft knapperig (wordt niet 'week') als je restjes hebt of het op voorhand mengt. Maar je kan ook andere slasoorten gebruiken zoals radicchio of romaine, die ook wat bitter zijn. Misschien kan je zelf rauwe spinazieblaadjes gebruiken, maar dit heb ik nog nooit geprobeerd. Als je bittere sla niet lekker vind (zoals veel kinderen), kan je uiteraard ook gewone sla gebruiken.
- Gebruik best 3 of 4 van de volgende: appel, peer, druiven, pruim of pêche. Ik heb ook ander fruit geprobeerd zoals kiwi, mango, etc. maar vond deze minder lekker hierbij. Maar experimenteer gerust en laat me weten welke jij er lekker bij vind! Uiteraard hoe rijper je fruit, hoe beter de salade. Maar de belangrijkste vrucht is de meloen, dus let vooral daar op.
- Honing; elke soort is goed denk ik.
- Citroensap: Vers is het beste, maar uit een flesje werkt ook. Als je niet genoeg hebt, of helemaal geen, gebruik dan witte wijnazijn in de vinaigrette.
- Olijfolie: Als je de Griekse economie weer wilt steunen, gebruik dan Griekse, maar elke is oké.
- Noten/Zaden: Voel u vrij om je favoriete soort noten of zaden toe te voegen voor extra smaak en iets krokant. Net zoals de rucola complementen bittere noten/zaden deze salade goed. Ik gebruik graag licht geroosterde zonnebloemzaden (in een pan gebakken, let goed op, brand gemakkelijk aan).
- Spek: Ik koop de mijne al voorgesneden in kleine blokjes, maar je kan ook dikke repen kopen en zelf in blokjes steken. Zeker als je deze salade iets gezonder wilt maken, doe je dit best zodat je (een deel van) het vet (witte delen) ervan af kan snijden voor je het in blokjes snijdt. Als je helemaal liever geen spel gebruikt, kan je het vervangen met een gezonder gerookt vlees (gerookt paard bijvoorbeeld), zorg gewoon dat het een zoute, vlezige smaak heeft. Maar ik heb toch het liefst spekjes hier.
- Meloen: De beste soort in een heel rijpe, zoete cavaillon meloen, maar als je deze te duur vind of niet vind, kan je een andere rijpe, zoete meloensoort gebruiken.
- Rucola: Ik heb het liefst rucola aangezien het een beetje bitter is, wat een goeden tegengewicht voor de zoete meloen is en het blijft knapperig (wordt niet 'week') als je restjes hebt of het op voorhand mengt. Maar je kan ook andere slasoorten gebruiken zoals radicchio of romaine, die ook wat bitter zijn. Misschien kan je zelf rauwe spinazieblaadjes gebruiken, maar dit heb ik nog nooit geprobeerd. Als je bittere sla niet lekker vind (zoals veel kinderen), kan je uiteraard ook gewone sla gebruiken.
- Gebruik best 3 of 4 van de volgende: appel, peer, druiven, pruim of pêche. Ik heb ook ander fruit geprobeerd zoals kiwi, mango, etc. maar vond deze minder lekker hierbij. Maar experimenteer gerust en laat me weten welke jij er lekker bij vind! Uiteraard hoe rijper je fruit, hoe beter de salade. Maar de belangrijkste vrucht is de meloen, dus let vooral daar op.
- Honing; elke soort is goed denk ik.
- Citroensap: Vers is het beste, maar uit een flesje werkt ook. Als je niet genoeg hebt, of helemaal geen, gebruik dan witte wijnazijn in de vinaigrette.
- Olijfolie: Als je de Griekse economie weer wilt steunen, gebruik dan Griekse, maar elke is oké.
- Noten/Zaden: Voel u vrij om je favoriete soort noten of zaden toe te voegen voor extra smaak en iets krokant. Net zoals de rucola complementen bittere noten/zaden deze salade goed. Ik gebruik graag licht geroosterde zonnebloemzaden (in een pan gebakken, let goed op, brand gemakkelijk aan).
Gedetailleerde instructies
- Maak vinaigrette: Meng 1 eetlepel (el) honing, 1 el citroensap, 1/2 el olijfolie, zout en peper. Als de honing wat te dik is of wat versuikerd, en dus niet goed wilt oplossen in de vinaigrette, steek het dan even in in de micro voor 10-20 sec zodat deze smelt. Proef en pas de hoeveelheden aan naar eigen smaak! Dit is maar een schatting van wat ik doe, ik proef altijd en voeg dan wat zoet/zuur/kruiding aan zo nodig.
- Snij het fruit in hapklare stukjes. ik snij liefst de meloen in wat grotere stukken en de rest van het fruit vrij klein (zelf de druiven in minstens 4, meestal 8 stukjes). Maar ik heb een obsessie met alles zeer fijn snijden in een salade, zodat ik kan proberen om van alles een beetje in elke hap te hebben. Gooi alle stukjes in een grote slakom en meng.
- Zo nodig snij je dikke speklappen in kleine stukjes en bak in de pan tot net knapperig. Voeg geen extra vetstof toe, spek is vet genoeg om zonder te bakken. Als je de salade gezonder wilt maken, snij dan (een deel van) het vet (witte stukken) van je spek voor je het in blokjes snijdt en laat de blokjes uitlekken op wat bakpapier na het bakken. In de andere richting: voel u vrij om (een deel van) je gesmolten spekvet bij de vinaigrette te doen als je extra speksmaak in je salade wilt.
- Als je ze wilt toevoegen, bak dan nu je (fijngehakte zo nodig) noten of zaden in een pan.
- Was je sla en snij deze wat fijner zo nodig en voeg toe in slakom.
- Kruimel feta zeer fijn over al de sla. Gebruik je handen om het echt fijn te krijgen.
- Voeg spekstukjes toe (en eventueel noten/zaden) en druppel vinaigrette erover. Voel u vrij om een beetje meer vinaigrette te maken en extra toe te voegen op je bord zo nodig.
- Snij het fruit in hapklare stukjes. ik snij liefst de meloen in wat grotere stukken en de rest van het fruit vrij klein (zelf de druiven in minstens 4, meestal 8 stukjes). Maar ik heb een obsessie met alles zeer fijn snijden in een salade, zodat ik kan proberen om van alles een beetje in elke hap te hebben. Gooi alle stukjes in een grote slakom en meng.
- Zo nodig snij je dikke speklappen in kleine stukjes en bak in de pan tot net knapperig. Voeg geen extra vetstof toe, spek is vet genoeg om zonder te bakken. Als je de salade gezonder wilt maken, snij dan (een deel van) het vet (witte stukken) van je spek voor je het in blokjes snijdt en laat de blokjes uitlekken op wat bakpapier na het bakken. In de andere richting: voel u vrij om (een deel van) je gesmolten spekvet bij de vinaigrette te doen als je extra speksmaak in je salade wilt.
- Als je ze wilt toevoegen, bak dan nu je (fijngehakte zo nodig) noten of zaden in een pan.
- Was je sla en snij deze wat fijner zo nodig en voeg toe in slakom.
- Kruimel feta zeer fijn over al de sla. Gebruik je handen om het echt fijn te krijgen.
- Voeg spekstukjes toe (en eventueel noten/zaden) en druppel vinaigrette erover. Voel u vrij om een beetje meer vinaigrette te maken en extra toe te voegen op je bord zo nodig.
Variatie - Gerookt paard i.p.v. spek |
Als je deze salade vegetarisch wilt maken, probeer het dan zonder spekjes, het blijft zeer goed! Maar dan raad ik zeker aan om nootjes of zaden toe te voegen.
Variatie - Honeydew meloen, met rucola, feta, zonnebloem zaden en de honing dressing. |
Opdienen
Ik heb deze salade nog nooit echt fancy opgediend. Meestal gebruik ik gewoon mijn grote bamboo slakom en zorg ik ervoor dat de laagjes er mooi uitzien en dat de dressing er in mooie lijntjes oven wordt gegoten. Afhankelijk van welke soorten fruit je in deze salade steekt, heeft deze zeer mooie kleuren, dus het ziet er nog steeds mooi uit als je het dan gewoon op bordjes schept. Als je het op individuele bordjes wilt serveren zou ik gewoon alle lagen zorgvuldig op het bord schikken en de dressing erbovenop en aan de zijkant met zorg druppelen. Volgende keer als ik het maak, zal ik proberen er een mooi bordje van te maken. ;)
Bron: Eigen recept, geïnspireerd door gerecht van café dewerf (in Leuven, België)
No comments:
Post a Comment